HOUSE-CUBE

A cubic house whose facade reflects the interaction between the outside nature and the inside spaces


A 1ST YEAR ASSIGNMENT AT THE ROYAL DANISH ACADEMY OF FINE ARTS

APRIL - JUNE 2011

The concluding assignment on the first year at my department at The Royal Danish Academy of Fine Arts was to design a dwelling and place 10 of these in a natural resort near the city of Dronningmølle. This project is primarily a study of how the surrounding environment is reflected in the inner and outer design of the dwelling.

The houses are placed at the edge of the woods in a clearing, thus creating a distinction between the private and the public zones of the dwelling. This distinction has made a strong influence on the placement of the inner functions of the house.

The single unit is designed as a cubic wooden box with several openings in the facade. These openings vary in size and direction of opening, making their use different: Some are used for shade or shelter, whilst other dissolve the boundary between inside and outside.

The interior consists of a continuous spiraling stair that replaces the use of chairs, tables and drawers. In the center of the house lies the toilet as a core that shoots up through both floors to a large skylight.

 

 

 

 

interior render

Interior / The inside is one, continuious space dictated by the spiralling stair. The stair also serves as seating, tables and storage.

 

site plan

Site plan / The houses are arranged in pairs creating a common space between them

 

site section

Section through the landscape

 

exploded isometri

Exploded isometric drawing / The inner spaces are arranged around the core which holds the toilet

 

view bathroom

Office & bathroom / Each house is arranged to frame a specific view of their surroundings

 

bedroom

Bedroom & toilet

 

facade facade

Facades with open and closed opening respectively.

 

plan

Ground & 1st floor plan

 

section

Sections

 

<< BACK TO PORTFOLIO