VERNACULAR LESSONS

A climate station on a tropical island inspired by indigenous vernacular housing


A 2ND YEAR ASSIGNMENT AT THE ROYAL DANISH ACADEMY OF FINE ARTS

DECEMBER 2011 - JANUARY 2012

This second year assignment was to design a climate station in a specific climate zone. The architecture of the building is a result of a reading of the specific climate-related issues of the location.

My project is placed in the tropical climate zone, where it always is very hot and humid. The main challenge has been to combat these by carefully designing the buildings and placing them in the landscape to maximize the natural ventilation.

The climate station is divided into six units whose geometry and orientation differs, thus matching the needs of the inner rooms.

The houses are built in wood as this material accumulates little heat. The big roof is made of metal, which both reflects a large part of solar heat, but also is strongly heated during the day. On days with no wind, this heat can be used til create a chimney-effect between the roof and the unit.


 

 

 

 

house on the beach

Exterior view of the houses / Difference in the inclination of the roofs relates to time of daythe individual units are most likely to be used

 

world martinique

Map of the world with the tropical climate zone highlighted & location of Martinique

 

plan

Plan of the six units: 4 housing units, 1 dining unit and 1 research facility

 

section

Section / During the day, the land will heat up and wind will blow to the ocean. At night, when the water is cooler then the land, the direction is reversed

isometric

Exploded isometric that shows how the units handle, rain, wind and shine. Users can open parts of the facade according to the actual weather situation

 

model

Model photo of a single unit

diagram

Spatial organization of housing unit, office. Kitchen and toilet are placed the furthest from the most frequent direction of wind

 

diagram

Different configurations of the unit / 1. On days with wind, the unit is mostly open, 2. On days without wind, a 'chimney effect' is created between the metal roof and the wooden structure, 3. In case of a hurricane, the roof can be folded to align with the facade

 

exterior

The units on the beach / The tin roof reflects diffused light into the dwellings

 

<< BACK TO PORTFOLIO